Welke maat koksmes moet je kopen? 15 of 20 centimeter?

Als je op zoek bent naar een nieuw koksmes maar niet zeker weet welke maat je moet kiezen, dan is dit artikel voor jou. We zullen ons concentreren op 15 en 20 centimeter koksmessen, aangezien dit de meest voorkomende maten zijn.

Begrijpen hoe messen worden gemeten

Voordat we de verschillen tussen zes en acht inch koksmessen bespreken, is het belangrijk te begrijpen hoe de maten van messen werken. Koksmessen variëren meestal van 15 tot 30 centimeter, maar sommige merken bieden messen tot 35 centimeter aan. De maat verwijst alleen naar de lengte van het lemmet, niet het handvat. De meeste handvatten zijn tussen de 10 en 12,5 centimeter. Het totale mes, inclusief handvat, is dus veel langer dan 15 of 20 centimeter.

Belangrijke factoren bij uw keuze

De belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van de maat van je koksmes zijn veelzijdigheid, gewicht, wendbaarheid en prijs. Koksmessen zijn veelzijdig inzetbaar voor snijden, hakken, en meer. De grootte heeft echter invloed op hoe handig het mes is voor verschillende ingrediënten.

  • Grote ingrediënten: Een mes van 20 centimeter is beter geschikt voor het snijden van grote ingrediënten zoals watermeloen en grote stukken vlees.
  • Kleine ingrediënten: Een mes van 15 centimeter is wendbaarder en beter geschikt voor het snijden van kleinere ingrediënten zoals uien en tomaten.

Gewicht en hantering

Gemiddeld zijn messen van 20 centimeter ongeveer dertig procent zwaarder dan die van 15 centimeter. Dit maakt een groter mes efficiënter voor het snijden door dichte ingrediënten, maar het extra gewicht kan belastend zijn bij langdurig gebruik. Messen van 15 centimeter zijn lichter en gemakkelijker te hanteren, wat ze ideaal maakt voor fijnere taken zoals het hakken van knoflook en het bereiden van kleine kippen.

Prijsverschillen

De prijzen variëren per merk, maar binnen hetzelfde merk en dezelfde collectie is een mes van 20 centimeter altijd duurder dan een mes van 15 centimeter. Gemiddeld is het grotere mes ongeveer dertig procent duurder.

Conclusie

Hoewel koksmessen in vele maten komen, zijn messen van 15 en 20 centimeter het populairst. Als je van plan bent slechts één mes aan te schaffen, raad ik een mes van 20 centimeter aan. Dit mes kan ingrediënten van alle formaten aan en is toch behendig genoeg voor kleinere taken. Een mes van 15 centimeter is lichter en makkelijker te manoeuvreren, maar kan moeite hebben met grote ingrediënten zoals kroppen sla en watermeloen. Als je budget en ruimte het toelaten, koop dan beide maten. Met een mes van 15 en 20 centimeter in je keuken ben je goed uitgerust voor elke taak.